SPERM ANALİZİ
SPERMİYOGRAM
KRUGER-STRİC KRİTERLERİNE GÖRE SPERM MORFOLOJİK DEĞERLENDİRME
SPERM YIKAMA
PAF-IUI
(Platelet Activating Factor-IUI)
Lütfen laboratuvarımızı arayınız.
Erkek infertilitesinde en önemli analizlerden biri basit ama sorunun nerede olduğunu göstermede son derece yararlı test SPERMİYOGRAM (SPERM ANALİZİ) dır..Sperm, erkek üreme hücresine verilen isimdir.
Spermlerin içinde bulundukları fizyolojik sıvı ile brlikte olan haline SEMEN,MENİ ya da EJEKULAT terimleri de kullanılır.. Bu sebeple Semen ANALİZİ de yaygın bir kullanımdır.
Bu testte özellikle üç parametre;
- Sperm sayısı,
- Sperm hareketliliği,
- Sperm morfolojisi (yapısal ya da kromozomal) olmak üzere sorunu saptamada iyi göstergelerdir.
Bunların tayini için bazı yöntemler kullanılır.
Makler Çember(Chamber) ile hücre sayımı ve hareketlilik değerlendirme.
Kruger kriterlerine(Kruger's strict krterleri) göre morfolojik değerlendirme yapılır.
Sperm sayısının azlığı(<20 milyon/ml) , hareketliliğin azlığı (<% 50 Dünya Sağlık Örgütü=WHO 'ne göre) ve morfolojik olarak bozukluk(<%14 Kruger'e göre) erkek infertilitesini kolayca saptamada faydalıdır bu şekilde tedavi için kısa zamanda yol alınır.
Bu çeşit sorunların giderilmesinde Üremeye Yardımcı Tedavi Teknikleri (ÜYTE,ART) kullanılır.
Bu amaçla;
Aşılama(IUI=Intra Uterin Inseminasyon):Kontrollu olarak takip edilen yumurtlama tedavisi sırasında uygun günde sperm hücrelerinin lab. şartlarında alınması ve uygun şekilde hazırlanarak ; kadın doğum uzmanı tarafından kadının rahmine yerleştirilmesi işlemidir.
PAF testi :Aşılama işlemine çok benzer. Sadece sperm hücrelerinin hazırlanması PAF(Platelet Aktive Edici faktör) olarak adlandırılan özel bir işlemle sperm hücrelerinin en hareketli ve etkin olanlarının seçilmesi prensibine dayanır.
Sperm sayımının,hareketliliğinin ve morfolojisinin çok düşük olduğu ileri sperm sorunlarının tedavisinde TÜP BEBEK(IVF) Mikroenjeksiyon(ICSI) önerilir.
Sperm örneği verilirken ya da alınırken dikkat gerektiren konular;
- En az 3 günlük cinsel perhiz gereklidir.
- Sperm örneği,mastürbasyon ile hiçbir kimyasal (sabun,şampuan) kullanılmadan laboratuvar tarafından verilen temiz bir kaba alınmalıdır.
- Sperm örneği laboratuvar dışında verilecek ise;incelemenin yapılacağı laboratuvara en geç 60 dak. içinde ulaştırılması gerekmektedir.
Sperm örneğinin incelenme sonuçları cinsel perhiz süresine, mevsime (sıcak ve soğuk açısından),travmaya,strese,ilaçlara,alkol ve sigara alışkanlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.Eğer sonuç iyi çıkmamış ise; kesinlik açısından birer ay ile sperm incelemesi yapılmalıdır.
İncelenen örnekte sperm hücrelerine rastlanmaması; testislerde(erkek üreme organları) sperm üretimi olmadığını göstermez.Araştırılması gerekir.Kimi durumda testislerde sperm hücresi üretimi olmasına rağmen hücreleri semene(meni,ejekülat) taşıyan kanallarda tıkanıklık olabilir. Bu durumlarda testis dokusundan(PESA,MESA.TESA,TESE) alınacak örneklerle sperm hücresi bulunabilir ve TÜP BEBEK-ISCI yöntemi ile sağlıklı bir gebelik şansı yakalamak mümkündür.